Fotograf: LO

Johan Danielsson, LO:s kandidat till EU-valet

Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat inför EU-parlamentsvalet. Det är första gången samtliga av LOs medlemsförbund presenterar en gemensam kandidat.

Publicerad:

Till vardags är Johan EU-samordnare på LO, vilket dels innebär att ansvar för den interna samordningen med förbunden, men också ett ansvar för LOs externa påverkansarbete jämtemot riksdag, regering och EUs institutioner. Han sitter även i Europafackets styrelse.

Den minns 2014 års EU-val kanske kommer ihåg Johan Danielsson. Den gången stöddes han av 6F-förbundn och Transport. Kampanjen samlade hela 32.000 röster, vilket gjorde Johan till Socialdemokraternas 4 mest kryssade kandidat. 

Vilka utmaningar ser du med EU-projektet i dag?

– EU-samarbetet står inför stora utmaningar. Den politiska utvecklingen i flera medlemsstater förlamar EU. När högerextrema partier tar plats i allt fler regeringar ökar splittringen och gör det svårt för EU att fatta beslut i många viktiga framtidsfrågor. Samtidigt finns det en ökad insikt om att den ökade ekonomiska och sociala ojämlikheten är skadlig för både tillväxten och demokratin. Det finns med andra ord en jordmån för en socialdemokratisk motoffensiv.

Varför har LO-förbunden valt att presentera dig som gemensam kandidat?

– Förhoppningsvis är det för att förbunden baserat sitt beslut på det arbete jag gör på LO och den valrörelse jag bedrev i valet till Europaparlamentet 2014, och att de bedömer att jag kan göra ett bra arbete i parlamentet och flytta fram positionerna för LO-förbundens medlemmar.

Läs mer: Arbetet / LO

Uppdaterad: