6F välkomnar Veidekkes beslut

Byggföretaget Veidekke begränsar underentreprenadskedjorna i samtliga sina projekt. Det är ett stort steg framåt för en schysstare byggbransch baserat på ordning och reda.

Publicerad:

Det Veidekke nu gör är väldigt positivt och mycket glädjande. Det främjar konkurrens på lika villkor och gör det möjligt att få bort oseriösa företag, slavliknande arbetsförhållanden och utnyttjande av personal, säger samtliga ordföranden i förbunden inom 6F.
Byggbranschen är idag en av de farligaste på svensk arbetsmarknad. Det beror till stor del på de långa entreprenadskedjorna, där oseriösa företag letar sig in och anställda utnyttjas, fortsätter ordförandena.
Sveriges Byggindustrier menar att Veidekkes beslut riskerar att inspirera lagstiftare om ny lagstiftning. Om marknaden är oförmögen att hyfsa till branschen och inte lyckas komma åt svartarbete, osäkra arbetsplatser eller utnyttjande av arbetstagare är det i så fall en helt nödvändig åtgärd menar ordförandena i 6F.
6F har länge drivit frågorna om ordning och reda på våra arbetsplatser, och ett kraftigt vässat huvudentreprenörsansvar. Nu ser vi fram emot att fler seriösa byggföretag följer Veidekkes exempel och rensar upp i entreprenaderna, avslutar ordförandena.

Uppdaterad: