6F kommenterar Facken inom industrins lönekrav

Idag har Facken inom industrin presenterat sina krav inför avtalsrörelsen. 6F – Fackförbund i samverkan (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko), kommenterar lönekraven så här:

Publicerad:

– Vi noterar att Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökningar för sina medlemmar i 2016 års avtalsrörelse. Facken menar att löneökningar på denna nivå är vad industrisektorn tål för att sysselsättningen inte ska påverkas negativt. Man har dock inga krav på särskilda satsningar på lågavlönade grupper, konstaterar 6F-förbundens avtalssekreterare i en gemensam kommentar.

– Vi har respekt för de krav som Facken inom industrin har formulerat. Facken har valt att prioritera sysselsättningen inom industrisektorn och bedömer att högre löneökningar skulle kunna leda till färre arbetstillfällen i sektorn. Facken inom industrin har gjort denna prioritering och vi kommer inte att ifrågasätta den, fortsätter 6F-förbundens avtalssekreterare.

Då det inte blev någon LO-samordning inför 2016-års avtalsrörelse så har nu förbunden inom 6F inlett arbetet med att ta fram en egen plattform inför avtalsrörelsen. Förbunden utesluter inte att fler förbund kan ingå i denna plattform.

– Vi jobbar just nu med att ta fram en avtalsplattform som tar hänsyn till de medlemsgrupper som tillhör våra förbund. Ambitionen är att kunna presentera en plattform och lönekrav i god tid innan avtalsrörelsen drar igång på allvar, avslutar de fem avtalssekreterarna inom 6F.

Uppdaterad: