Fotograf: Anders Lindh

Sportkampanjen

Svenska fackföreningar har deltagit i Byggnads- och Träarbetarinternationalens, BWI, sportkampanj, Decent Work, sedan starten 2006. Kampanjen startade som ett projekt inför fotbolls-VM 2010, i Sydafrika.


Målet för kampanjen är att stödja organisering i lokala fackföreningar i kampen för goda arbetsvillkor före, under och efter stora sportevenemang som olympiska spel, fotbolls-VM och fotbolls-EM.
Efter flera års strid i motvind, med röda och gula kort utdelade till idrottens globala organisationer, har idrottsrörelsen börjat vakna. Under förberedelserna för fotbolls-VM i Qatar inspekterar skyddsombud utsedda av BWI arenabyggen.

Byggnads, Målarna och Elektrikerna har deltagit i BWI:s Sportkampanj på flera sätt. Förbunden har tagit fram informationsmaterial i broschyrform om förberedelserna för Fotbolls-VM i Sydafrika, Brasilien, Ryssland och Qatar. Liknande material finns om sommar-OS i London och vinter-OS i Sotji samt om Fotbolls-EM i Polen och Ukraina.
Inför Fotbolls-VM 2022, i Qatar, medverkar skyddsombud från de svenska förbunden i inspektioner för att följa upp den överenskommelse om arbetsmiljö på VM-byggen som BWI tecknat med Qatars arrangörsorganisation

Länkar

Sportkampanjen
Sydafrika
Polen, Ukraina
London, Stockholm
Sotji, Brasilien
Ryssland, Qatar
Qatar 
Schysta villkor 

Från Sydafrika till Qatar

Det globala LO, ICTU, och bygg- och träfackens international, BTI, har drivit på för Decent Work (schysta arbetsvillkor) före under och efter de stora idrottsevenemangen.

Det har handlat om intensiv opinionsbildning för att få idrottens vinstdrivna organisationer, IOK, FIFA, UEFA och andra att ställa krav på arrangörsländerna. Och det har handlat om organisering och facklig utbildning på plats till exempel i Sydafrika, Ryssland, Brasilien och Ukraina.

Sommar-OS 2020 utspelas i Tokyo. Nu är arbetet igång för att säkra goda arbetsvillkor där.

Länkar

BWI Sports Campain

BWI-material om Sportkampanjen och till ITUC-material om Qatar:
BWI Bulletin, decent work,
Lessions from the BWI sports campaign
ITUC A disposable workforce trapped in Quatar

 

Uppdaterad: